Restauratie

Restauratie oude gemeentehuis voltooid!

Het stralende resultaat mag er wezen. Het cadeautje aan Winsum is  uitgepakt en zichtbaar. De windvaan (jugendstil) is helemaal opgeknapt door Ron Caspers. Er zit nieuw bladgoud op en kan weer heel wat jaren mee. Het schittert in het zonlicht.

Het pand is in de originele kleuren gezet door o.a. Yohan van Oker meester-schilder. Koos Huizing uit Uithuizermeeden heeft het metsel- en voegwerk gedaan, bouwbedrijf Werkman uit Stedum het herstel aan de kozijnen en timmerwerkzaamheden/betonreparatie.

Nu vraagt iedereen zich af waarom de achterkant donkergroen is gebleven. In 1907 werd het oude gemeentehuis gebouwd in de bruine kleuren en in 1934 kwam er een uitbreiding van het pand. Hier kwamen de cellen en de kluis in te zitten. Dit werd donkergroen vandaar dat dit weer zo geschilderd
is.
Karin van Veltman en Veldman restauratieschilders, heeft het gemeentewapen geschilderd met o.a echte velletjes bladgoud. Op de foto  van het pand hier boven ziet U nog de oude kleuren van het wapen (blauw)
op de detail foto het ‘nieuwe’ wapen, meer in overeenstemming met het gebouw. Dit was origineel ook zo.

Mede dankzij Anne Wieringa ( Wieringa bouw advies) en Gerben van der Kooi (architect) is dit project met succes afgerond. Het gebouw is te bezichtigen op open monumentendagen voor publiek (alleen niet bij Corona  maatregelen). Het is een snoepie geworden, het pand.

Annemiek van der Steen, trotse eigenaresse van dit nu fonkel(ver)nieuw(d)e gebouw, heeft dit kunnen realiseren met hulp van de Laiverds/ Boetenom laiverds/ Fluitekruid en een subsidie van de Provincie Groningen en de (voormalige) Gemeente Winsum.